Vedtægter for Kappelhøj Kogræsserlaug

§ 1. Foreningens navn
Foreningens navn er Kappelhøj Kogræsserlaug. Foreningens hjemsted er Halsnæs Kommune og værneting er Retten i Hillerød.
§ 2. Foreningens formål
Foreningens formål er:
- at drive naturpleje ved afgræsning på egnede arealer i Halsnæs Kommune
- at producere kalve-/okse-/lammekød på et dyreetisk og så vidt muligt økologisk forsvarligt grundlag – til fordeling mellem de aktive medlemmerne (andelshaverne)
- at formidle oplevelser og viden omkring dyrehold og naturpleje.
§ 3. Medlemskab
Alle borgere, fortrinsvis med tilknytning til Halsnæs Kommune, kan optages som medlemmer. Der er to former for medlemskab, almindeligt (ikke-kødaftagende) medlemskab og andelshaver (kødaftagende) medlemskab. Det er en forudsætning, at antallet af andelshavere harmonerer med græsnings-muligheder og antal dyr. Andelshavere skal være fyldt 18 år.
Alle foreningens medlemmer betaler et årligt foreningskontingent, der fastsættes af generalforsam-lingen. Medlemskabet er først gyldigt når det indbetalte kontingent er registreret på foreningens konto. Betalt kontingent returneres ikke ved udmeldelse af foreningen.
Bestyrelsen kan ved enstemmighed beslutte eksklusion i tilfælde af manglende betaling af kontingent eller misligholdelse af medlemsforpligtelserne. Alle rettigheder fortabes ved eksklusion.
§ 4. Andelshavere
Medlemmer kan tegne andele og dermed som andelshavere aftage kød. Andelshavere bidrager ud over foreningskontingentet med og hæfter for et beløb svarende til udgifterne pr. andel, de har tegnet sig for.
En andel svarer til 1/8 dyr eller andet besluttet af bestyrelsen. Ved slagtning af dyrene fordeles kødet, så vidt som det er muligt, kvalitetsmæssigt ligeligt mellem andelshaverne, og det må ikke anvendes til kommercielt brug. To eller flere medlemmer, der deler en andel, skal dog selv foretage fordeling af denne andel.
Medlemmer kan tegne flere andele, dog prioriteres nye andelshavere frem for flere andele til samme medlem. Andele kan ikke overdrages eller sælges til andre uden bestyrelsens godkendelse. Almindelige medlemmer kan registreres på en venteliste for andele i kød og har fortrinsret til ledige andele.
Andele tegnes i forbindelse med den årlige generalforsamling, eller efterfølgende på foreningens hjemmeside. Ved tilmelding til en ny sæson har forrige års andelshavere fortrinsret ved tegning af andele.
Betaling sker i rater. Raternes størrelse og betalingsfrister for disse fastsættes af bestyrelsen. Det samme gælder raternes størrelse efter vurdering af årets kødpriser og omkostninger i øvrigt. Ved indbetaling af 1. rate kan der udstedes et andelsbevis. Den endelige andel af udgifterne (2. rate og evt. slutafregning) skal være betalt inden udlevering af kødet. 2
Er første rate ikke betalt senest 14 dage efter en påmindelse, stilles bestyrelsen frit til i stedet at forsøge andelen overdraget til anden side, f.eks. ved at optage et medlem fra en evt. venteliste.
Ved udmeldelse af foreningen tilbagebetales indbetalte beløb ikke, med mindre en tilbagebetaling godkendes af bestyrelsen.
Indbetalinger kan kun ske til foreningens konto, med angivelse af navn og medlemsnummer.
§ 5. Pasning, tilsyn, formidling mv.
Andelshaverne er forpligtet til at indgå i en pasnings- og tilsynsordning – herunder vedligeholdelse af græsningsareal, hegn etc. – fastlagt af bestyrelsen. Bestyrelsen kan beslutte, at vedligehol-delsen skal finde sted på fælles arbejdsdage.
Alle øvrige medlemmer kan tage del i de nævnte arbejdsopgaver efter bestyrelsens godkendelse, og har ret til at deltage i foreningens aktiviteter og arrangementer.
Foreningens medlemmer skal følge bestyrelsens anvisninger vedrørende tilsyn og omgang med dyrene. Medlemmerne skal endvidere følge Naturbeskyttelseslovens bestemmelser vedrørende færdsel i naturen samt eventuelle særlige regler fastsat af arealets ejer.
Andelshavere, der ikke overholder deres forpligtelser og bestyrelsens anvisninger, kan efter bestyrelsens beslutning blive ekskluderet af foreningen. Herved mistes alle rettigheder i forhold til foreningen; indbetalte beløb returneres ikke. Medlemmer (ikke-andelshavere), der påtager sig forpligtelser og opgaver svarende til andelshavere, er bundet som disse.
§ 6. Generalforsamling
Generalforsamlingen er foreningens øverste myndighed.
Ordinær generalforsamling afholdes hvert år i Halsnæs Kommune inden udgangen af februar og indkaldes per e‑mail med mindst én måneds varsel. Indkaldelsen skal ud over dagsorden omfatte et eksemplar af det reviderede regnskab. Alle medlemmer har møderet på generalforsamlingen. Hvert medlem har én stemme. Hver andelshaver har yderligere én stemme (i alt to stemmer) og beslutninger træffes ved simpelt flertal (se også § 11 og 12). Hvert medlem kan ved skriftlig fuldmagt maksimalt repræsentere ét andet medlem. Et medlem eller en andelshaver kan være repræsenteret af et medlem af husstanden (samme bopælsadresse).
Forslag fra medlemmerne (jf. § 7) skal være bestyrelsen i hænde senest 14 dage før generalfor-samlingen afholdes. Endelig dagsorden, med kopi af indkomne forslag, udsendes senest 7 dage før.
§ 7. Dagsorden for generalforsamling
Dagsorden for den ordinære generalforsamling skal som minimum indeholde følgende punkter:
1. Valg af dirigent og referent
2. Bestyrelsens beretning
3. Fremlæggelse og godkendelse af årsregnskab
4. Forslag til det almindelige foreningskontingent og godkendelse budget
5. Forslag fra bestyrelse og medlemmer
6. Valg af medlemmer til bestyrelsen
7. Valg af suppleanter til bestyrelsen
8. Valg af revisor og revisorsuppleant 3
9. Eventuelt
10. Tegning af andele
Generalforsamlingen er beslutningsdygtigt uanset fremmøde (se dog § 11og12). Afstemning sker ved håndsoprækning, dog kan skriftlig afstemning forlanges af blot ét tilstedeværende medlem.
Emner, der ikke er optaget på dagsordenen, kan ikke sættes under afstemning på generalforsam-lingen.
Den af generalforsamlingen valgte dirigent afgør alle evt. tvivlsspørgsmål vedrørende dagsorde-nens behandling og stemmeafgivning.
Bestyrelsen er ansvarlig for, at der udarbejdes et referat fra generalforsamlingen og at dette underskrives af dirigent og referent.
§ 8. Ekstraordinær generalforsamling
En ekstraordinær generalforsamling kan indkaldes af bestyrelsen. Bestyrelsen skal indkalde til ekstraordinær generalforsamling, når mindst en tredjedel af medlemmerne eller en tredjedel af andelshaverne kræver det. Indkaldelse skal ske med 14 dages varsel. Afvikling sker efter de samme regler som for ordinær generalforsamling.
§ 9. Bestyrelsen
Bestyrelsen består af 5 medlemmer. Bestyrelsen konstituerer sig selv med formand, sekretær og kasserer. Bestyrelsen vælges på den årlige generalforsamling, og alle valg gælder for en 2‑årig periode. I lige år vælges 3 bestyrelsesmedlemmer og i ulige år 2 bestyrelsesmedlemmer. Valgbar som bestyrelsesmedlem og suppleant er kun foreningens medlemmer.
Der vælges desuden op til 3 suppleanter for en periode på 1 år.
Ved evt. stemmelighed i bestyrelsen er formandens stemme afgørende.
Suppleanterne har ret til at deltage i bestyrelsesmøderne, dog uden stemmeret. Udtræder et medlem af bestyrelsen, indtræder en valgt suppleant frem til førstkommende ordinære general-forsamling.
Bestyrelsen fører protokol over sine forhandlinger og vedligeholder foreningens hjemmeside.
Bestyrelsen fastlægger pasningsskema og øvrige aktiviteter, som medlemmerne skal deltage i.
Bestyrelsen er ansvarlig for aftale vedr. arealer, indkøb eller leje af dyr (f.eks. art og antal) samt aftale vedr. slagtning. Slagtning skal ske forsvarligt og i henhold til gældende lovgivning.
Bestyrelsen fastsætter i øvrigt selv sin forretningsorden, samt detaljer vedrørende pasning, tilsynsordning, vagtplan, arbejdsdage m.v.
Al kommunikation vil så vidt muligt foregå via e‑mail og foreningens hjemmeside.
§ 10. Prokura, økonomi og revision
Foreningen tegnes ved underskrift af 2 bestyrelsesmedlemmer, hvoraf den ene skal være formanden, der dog kan give kassereren fuldmagt til at modtage indbetalinger og betale indgåede forpligtelser.
Foreningen hæfter kun for sine forpligtelser med foreningens formue. Der påhviler ikke medlemmerne, andelshavere eller bestyrelsen nogen personlig hæftelse, ud over den andel man har tegnet.
Foreningens formue skal anbringes i et anerkendt pengeinstitut.
Foreningens regnskabsår følger kalenderåret.
Det reviderede regnskab skal underskrives af formand, kasserer og foreningens revisor.
Revisor og revisorsuppleant vælges for en ét-årig periode.
§ 11. Vedtægtsændringer
Vedtægtsændringer kræver et flertal på 2/3 blandt de tilstedeværende stemmeberettigede (antal stemmer) på generalforsamlingen, hvor mindst halvdelen af foreningens medlemmer skal være til stede. Godkender et flertal af de tilstedeværende stemmeberettigede (antal stemmer) et ændringsforslag, uden at ovennævnte krav er opfyldt, kan ændringen vedtages på den efterfølgende generalforsamling ved almindeligt flertal blandt de tilstedeværende stemmeberettigede (antal stemmer).
§ 12. Foreningens ophør
Foreningen kan ophæves på en ordinær generalforsamling, såfremt mindst ¾ af medlemmerne er repræsenteret. Såfremt der er flertal for ophøret, men ikke den fornødne repræsentation, kan beslutning om ophør træffes på en efterfølgende ekstraordinær generalforsamling, senest en måned efter, uanset fremmøde. Likvide midler og andre værdier overføres til beslægtede almen-nyttige formål, fortrinsvis i Halsnæs Kommune, efter generalforsamlingens beslutning. Dog tilbagebetales indbetalte rater til andelshaverne, fratrukket allerede forpligtende hæftelser.
Vedtaget på den stiftende generalforsamling den 28. februar 2018.